Et «Program for bruk av åndedrettsvern» er et systematisk sett med prosedyrer og retningslinjer som sikrer riktig valg, bruk, vedlikehold og håndtering av åndedrettsvern for å beskytte arbeidstakere mot farlige stoffer og forurensninger.
Elementene i et slikt program kan variere avhengig av arbeidsforholdene og de spesifikke farer som arbeidstakerne står overfor. Men generelt vil et godt program for bruk av åndedrettsvern inneholde følgende elementer:
Risikovurdering – Identifisere og evaluere potensielle luftforurensninger og arbeidsplassfarer som krever bruk av åndedrettsvern.
Valg av åndedrettsvern – Velge riktig type åndedrettsvern og filter basert på risikovurderingen og arbeidsplassens- og arbeidsoppgavenes krav. Viktig å huske å ta hensyn til annen samtidig bruk av åndedrettsvern og behov for audiovisuell kommunikasjon. Se «Valg av åndedrettsvern» (Presentasjon fra Årskonferansen i 2012. NB! Noe av informasjonen er utdatert).
Begrensninger i brukstid (inkl. medisinsk vurdering) – Bruk av åndedrettsvern påfører arbeidstakerne en ekstra belastning (se også «Begrensing i brukstid av åndedrettsvern»). Det er derfor viktig sikre at arbeidstakerne som blir pålagt å bruke åndedrettsvern ikke har noen helsemessige begrensninger som kan påvirke deres evne til å bruke åndedrettsvern sikkert og effektivt.
Tetthetstesting – Utføre tetthetstesting for å sikre at åndedrettsvernene passer riktig og gir nødvendig beskyttelse.
Opplæring og informasjon – Tilby opplæring og informasjon til arbeidstakere om korrekt bruk, vedlikehold, lagring og skifting av åndedrettsvern og filtre. Viktig å inkludere informasjon om når og hvor åndedrettsvern må benyttes og hvor lenge etter bruk, f.eks. det er sveiset eller sprayet, det må benyttes.
Vedlikehold og rengjøring – Etablere prosedyrer for regelmessig rengjøring, desinfisering, inspeksjon og vedlikehold av åndedrettsvern.
Filterskifte – Utarbeide rutiner for bytte av filtre basert på arbeidsforhold, eksponering og produsentens anbefalinger. Rutinen bør ta utgangspunkt i risikovurderingen som er gjennomført. Se «Brukstid for gass- og dampfiltre».
Evaluering – Overvåke og evaluere programmet for bruk av åndedrettsvern regelmessig for å sikre at det er effektivt og oppdateres etter behov.
Nødsituasjoner – Etablere prosedyrer for nødsituasjoner som kan kreve bruk av åndedrettsvern, som gasslekkasjer eller brann.